Srpski      English
 

Legújabb

 

Holdsugár Alapítvány

 
Ide kattints
 

Klubok

 

 

ACM

 

Szabadkai Városi Könyvtár

 

Holdsugár Klub 1

 

Műszaki Iskola, Szabadka

 

Holdsugár Klub 2

 

Szabadkai Vöröskereszt

 

Holdsugár Klub 3

 

Bajsai helyi közösség

 

Holdsugár Klub 4

 

Kizúr István Általános Iskola, Szabadka

 

Holdsugár Klub 5

 

Jovan Mikić Általános Iskola, Szabadka

 

Holdsugár Klub 6

 

Gróf Széchényi István Általános Iskola, Szabadka

   

Holdsugár Klub7

 

Holdsugár Gyermekközpont Lifka Sándor 4. Szabadka

   

Holdsugár Klub8

 

Ivan Milutinović Általános Iskola, Kisbosznia - Szabadka

   
 
 
   Hírek

HOLDSUGARAS SPORTKOMMUNIKÁCIÓS TÁBOR SZABADKÁN

Készült: 2008. január 8-án

Fotógaléria

 A hivatalos adatok

A Klub 21 - Egyesület és Szabadka Község - sport- és ifjúságügyi szakterület - a Holdsugár Program keretében 2007. december 14. 15. és 16-án a szabadkai Kizúr István Általános Iskolában, Kultúrák, Konfliktusok, és Fiatalok néven nemzetek közötti (multietnikus) sportkommunikációs táborozást szervezett szerbiai és magyarországi gyermekek és fiatalok számára. A tábor létrehozásához anyagilag jelentős mértékben járult hozzá a szegedi „Esély a Stabilitásra” Közalapítvány – „Chance for Stabillity „Public Foundation, ahol a Klub 21 – Pozitív Kommunikációért Egyesület, fenti táborozási projektjével eredményesen pályázott. A tábor mukájában 12 klubból és szakintzményből öszesen 133 gyermek és felnőtt vett részt. A vendégklubokból 40 versenyző, a szabadkaiakból pedig 87 vett részt az asztalitenísz-, a kosárlabda-, a csocsó- és a darts-versenyeken. A szombat esti Holdsugár Klub programjának  résztvevői és vendégei száma öszesítve150 főre becsülhető.

(Galacz Ferenc, tanár, a tábor sportversenyeinek főszervezője)

 A célkitűzések megvalósításának egyik átfogó evaluációja

„A 150 résztvevő, többségében gyermek, öt nemzet fiataljai, látszatra nagyon különböztek egymástól. Más nyelvet beszéltek, más a vallásuk, más a szociális helyzetük, mások a szokásaik, más kultúrákban nevelkedtek, egy dologban találtak közös érdeklődést, ez a labda! Szerbek, horvátok, magyarok, romák, albánok, először csak félénken, egymást méregetve játszottak, majd belemelegedtek a pingpongba, kosárlabdába, és egyből eltűntek a különbségek! Mérkőzések sorozatát játszották le a gyerekek a legnagyobb egyetértésben, egy hangos szó nélkül. … Kifejezetten jó volt nézni a különböző gyereket, ahogy együtt játszanak, hihetetlen dolgokat láttunk! Egy szentendrei magyar fiú a mérkőzések szünetében négy kis koromfekete szerbiai roma poronttyal táncolt (break dance). … A Szentendrei Kosárlabda SE kadét csapata a veterniki Roling kosárlabdázóival mérkőzött. Veternik Újvidék elővárosa, lakosai a horvátországi és boszniai háború poklából menekült szerb családok. Játékvezető nélkül folyt a meccs, egy hangos szó nem volt! Szülők, felnőttek hiányában se voltak ellentétek, feszültségek. Csak játszani, ismerkedni, barátkozni vágyó gyerekeket láttunk, akik nagyon jól érezték magukat, a hajnali kettőig tartó sportbulin.”

(Dr. Kovács Ferenc, a Szentendrei KSE elnöke)

Egy sportpedagógiai kiértékelés gyakorlati konklúziója

„A kosárlabdázó, pingpongozó, csocsozó, dartsozó vagy csak szurkolóként jelenlevő egyetemi hallgatók oly mértékben érezték jól magukat, és tartják hasznosnak a Holdsugár találkozókat, hogy szeretném, ha a következő hasonló Holdsugaras megmozdulásra a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Tanszéken kerülne sor.”

(Dr. Lepeš Josip, tanszékvezető, a Szanbadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar testnevelés szakos tanára, aki a táborlakóknak a doppingszerekről tartott érdekes ineraktív előadást)

Előfordul, hogya természet felülírja a programot

«A Róka-tanya számos kézműveségi műhellyel várta a táborozó gyerekeket. Más esetekben ezek a kézműveseket úgy lepik meg a gyerekek, mint a méhecskék a mézet. Számomra nagyon szimpatikus volt, hogy kézművesség ide, kézművesség oda, a gyerekek rohatak ki a frissen hullott hóra, és kitörő örömmel, önfeledten vetették bele magukat az egyik legősibb kézművességbe – a hógolyózásba.»

(Mr. Hulló István, biológus, a szabadkai Városi Múzeum igazgatója, vendéglátó)

 Leckék multikulturalizmusból

«A különböző nemzetek, nemzetiségi csoportok kultúrájának egy-egy sajátos megnyilvánulásának is tanúi lehettünk. Megtudhattuk többek között, hogy a roma gyerkek körében a nemek közötti kapcsolatok egyetlen kérdése sem tabu. Pl. vacsorára indulva, az újvidéki roma együttes egyik töpörtyűnyi tagja (volt vagy 5-6 éves) megkérdezte, hogy vacsora után csajozás lesz-e (persze a «csajozás»  helyett ő egy jóval közhasználatibb igét alkalmazott). A kérdés nagy sikert aratott.»

(Kiss Dezső, a szabadkai Klub 21 - Egyesület koordinátora)

 A tábor címének sajátosan szellemes bemutatása

 „Versenyen kívül a kommunikációs program már a határ után megkezdődött, mert miután siettünk, hogy odaérjünk a kezdésre, sajnos egy jó szemű szerb rendőr le is fényképezett minket, mert a 60 km/óra helyett 71 km/ órával száguldottunk. A konfliktus abból adódott, hogy mi nem beszéltünk szerbül, a rendőr meg azon kívül, hogy 3000 dinár, nem tudott többet magyarul. Egy telefon segítségével aztán kultúráltan lerendeztük az ügyet (Nem csoda, hisz a szabadkai Holdsugár Klubok munkáját a környékbeli rendőrség is szimpátiával kíséri. K. D. megjegyzése.), és ezután egy barátságos tisztelgéssel továbbengedett. Így a fiatalokkal teli kocsi odaért a sporttáborba.”

(Jakab Péter, Szentendre, a Magyarországi Éjféli Sportbajnokság Egyesületek elnöke)

 Az addiktológus szakemberek mentik a gyerekeket a drogprevenciós előadástól

„Szóltak, hogy van még fél óránk, de mi mégis befejeznénk. Volna még bőven miről beszélgetnünk, de ti már igen éhesek lehettek, a délutáni és éjszakai versenyeken viszont jó kondiban kell, hogy legyetek. Drogprevenciót a győzelmetek kárára mi nem végzünk!”

(Tóth-Horti Lívia és Ritcz Dencs Tünde, az „Exspecto” szakmunkatársai, déli 12 órakor)

 A versenypóló az együvé tartozást fejezi ki

„Szimpatikusak voltak a sportversenyek drukkerei is. Minden vendégversenyző kapott ajándékba holdsugaras pólót, ami akkora sikert aratott, hogy a drukkerek közül is sokan szerettek volna hozzájutni, akár pénzért is. Nagy kár, hogy nem jutott pénz a tábor kezdete előtt újabb rendelésre, így a pólótartalékunk utolsó szálig elfogyott.”

(Milan Torbica, a Jovan Mikić Általános Iskola Holdsugár Klubjának vezetője)

A jó humor is kultúra, sőt…

„Viszont történt a megnyitón egy igazán belevaló esemény. A program része volt, hogy minden vendégklub bemutatkozik. Nem is volt ez másként, ki beszámolóval, ki muzsikaszóval, filmmel, vagy éppen néptánccal promotálta magát. Amikor a szentendrei barátaink bemutatkozása volt „napirenden”, hirtelen nagy lett a vigadalom a közönség soraiban. Ezt a csapatot a csapatvezető, Jakab Péter mutatta be magyar nyelven, koordinátorunk, Kiss Dezső pedig segített ezt közvetíteni közönség felé szerb nyelven. Igen segített, vagy segített volna!? Jakab Péter első mondatait tökéletesen sikerült lefordítania ugyanarra a nyelvre, amelyen a bemutatkozó is megszólalt – magyarra. A tolmácsolás oly tökéletesre sikeredett, hogy, - mint egy „itteni magyarra” fordítva - az elhangzott magyar  mondatokat nem ismételve, hanem saját szavaival mondta el. Ezt a véletlen, vagy szándékos(!?) bakit a közönség ovációval jutalmazta, - Dezső ba’ pedig rezzenéstelen arccal folytatta tovább, mintha ez a program forgatókönyvéhez tartozott volna, most már persze szerb nyelven. Ezt a tolmácsbeszédet a veterniki és másik szerbajkú vendégek is értették már. Igazán remélem, hogy fennmaradt valahol egy videofelvétel erről az eseményről, mert gazdagítani lehetne vele a tolmácsolás módszertanát.”

(Losonc Tibor, egyetemi hallgató, a Holdsugár Klub önkéntese)

Menü

 

Főoldal

Történelem

Elérhetőségeink

Holdsugár Program

Rólunk írták

Postaláda

Archívum 
 

Támogatóink

 

A honlap kiemelt támogatója

 
 
 
 
 
 

Szabadkai  önkormányzat

McDonalds

Telenor Fondacija Szerbia

Műszaki Iskola, Szabadka

BCIF

Erste bank a.d. Novi Sad

Jefferson Insztitút

B-market, Szabadka

Vérátömlesztő osztály, Szabadka

Esély a Stabilitásra” Közalapítvány

Nordnet

Fornetti

Global Fund for Children

Pelivan cukrászda

Pro style

Szabadkai tejgyár

Pro Credit Bank

Rizsányi vegyeskereskedés

Micko pékség 

Szabadkai sportszövetség

Yugosport

Szalai Attila, karikaturista

Az Egészségügyi Iskola egykori osztálya
 
 
 

 

  Főoldal     Történelem     Elérhetőségeink     Holdsugár Program     Rólunk írták     Postaláda     Archívum