Srpski      English
 

Legújabb

 

Holdsugár Alapítvány

 
Ide kattints
 

Klubok

 

 

ACM

 

Szabadkai Városi Könyvtár

 

Holdsugár Klub 1

 

Műszaki Iskola, Szabadka

 

Holdsugár Klub 2

 

Szabadkai Vöröskereszt

 

Holdsugár Klub 3

 

Bajsai helyi közösség

 

Holdsugár Klub 4

 

Kizúr István Általános Iskola, Szabadka

 

Holdsugár Klub 5

 

Jovan Mikić Általános Iskola, Szabadka

 

Holdsugár Klub 6

 

Gróf Széchényi István Általános Iskola, Szabadka

   

Holdsugár Klub7

 

Holdsugár Gyermekközpont Lifka Sándor 4. Szabadka

   

Holdsugár Klub8

 

Ivan Milutinović Általános Iskola, Kisbosznia - Szabadka

   
 
 
   Hírek

Újabb Holdsugár Klub nyílt Szabadkán

Készült: 2007. április 20-án

Szabadka város önkormányzata, a Pozitív Kommunikációért civil szervezet, a Helyi Kezdeményezéseket Támogató Balkán Alapítvány (BCIF), a szabadkai Jovan Mikić Általános Iskola és a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar összefogása egy újabb, immár ötödik, Holdsugár Klub létrehozását eredményezte, melynek megnyitó ünnepségére 2007. április17-én került sor.

Az előző négy Holdsugár Klub alig több mint két év alatt jött létre. Egy ilyen összetett és érzékeny innováció megvalósítására, a remélt eredmények értékelésére, számvetésre ez viszonylag rövid időszak. Mégis, a pozitív tapasztalatok, a klubok reményeinket is felülmúló tömeges látogatottsága, a második sikeres pályázatunk a BCIF-nél, a szűkebb társadalmi környezet elismerő támogatása, arra késztette civil szervezetünket, hogy folytassa a fiatalok éjszakai sportja mozgalmának kiszélesítését.

Egyesületünk az idén is, azaz már második alkalommal eredményesen pályázott pénzeszközökre a BCIF alapítványnál (Balcan Comunity Initiatives Fund). Ezúttal a támogatást A szabadkai Holdsugár Program visszfényei címet viselő projektumunkkal nyertük el. A cím az előző projektum sikeres megvalósítására, valamint annak további bővítésére és fejlesztésére utal. Ezt céloztuk meg - a Szabadka város önkormányzata által is támogatva - a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, a szabadkai Jovan Mikić Általános Iskola és a Klub 21 – Egyesület között létrejött együttműködési szándéknyilatkozattal. A kibontakozóban levő együttműködési program keretében egy olyan Holdsugár Klub létrehozására kerül sor, amelyben a Tanítóképző Kar hallgatói - jövendő pedagógusok - megismerkedhetnek a Holdsugár Programmal, annak alkalmazásában gyakorlati tudásra tehetnek szert. Először a program elméleti alapjait sajátítják el az erről készült prezentációs (promóciós) CD anyagának megtekintésével és a már működő négy Holdsugár Klub vezetőinek előadásán keresztül. Látogatást tesznek a klubokban, elsősorban a Holdsugár Klub 5-ben - amely a BCIF támogatásával, többek között e célra létesült -, és önkéntes alapon bekapcsolódnak azok munkájába. A hallgatók, a szabad kiválasztás elve alapján, szemináriumi dolgozatot írhatnak a Pedagógia, a Pszichológia és a Testnevelés tantárgyak keretében a fiatalok szabadidős tevékenységének szervezéséről, különös tekintettel az éjszakai sportklubokra, valamint a fiatalok deviáns viselkedésének prevenciós lehetőségeire. A projektum keretében egy felmérésre is sor kerül a hallgatók körében, abból a célból, hogy visszajelezzék, hogyan élték meg a Holdsugár Program megvalósítását a klubokban, hogyan értékelik azok szerepét és jelentőségét a fiatalok pozitív irányú szocializációjában, melyek az észrevételeik, és hogy vannak-e a programot és a klubok munkáját jobbító javaslataik. Mindezek alapján megállapítható, hogy a Holdsugár Klub 5 létrehozása, valamint a Tanítóképző Kar hallgatóinak bekapcsolódása a projektumba, nem csak az éjszakai sportklubok humánus eszméjének elméleti és gyakorlati síkon történő továbbterjedését fogja elősegíteni, hanem a program továbbfejlesztését is szolgálja.

A Jovan Mikić iskolát körülvevő városrész társadalmi szempontból akár ellentmondásosnak is nevezhető. Van egy modern kertváros része, egy, a hagyományos urbanizáltság jegyeit viselő része, de közel van a külváros is. A különböző szubkultúrák találkozásának városrésze is egyben, amely nem mentes a különféle konfliktusoktól sem. Egy azonban biztos. A több évtizedig a közelben működő nevelőintézet, és annak részben üres, elhanyagolt épületszárnya, a hasonlóan elhanyagolt sportpályáival és parkjával, különféle bandák és a kábítószerezők találkozóhelyévé vált. Ez jelentős mértékben nyomja rá bélyegét a környékben lakók életére, különösen a gyerekekére.

Civil szervezetünk a fentiek miatt határozott úgy, hogy ebben a városnegyedben keres partnert egy Holdsugár Klub létrehozásához, hogy annak programjával hozzájáruljon a városrészben élő gyerekek megfelelő szocializációjához, hasznos hétvégi esti kikapcsolódási lehetőséget biztosítva számukra.

Nem kellett sokáig keresnünk. A Jovan Mikić iskola neves és nemes kollektívája, Juhász Etuska igazgatóasszonnyal az élen, vállalta a program megvalósításában az együttműködő szerepet. A Holdsugár Klub 5 helyéül ezt az ókori római udvarokra emlékeztető, gyönyörű, kétszárnyas iskolaelőteret ajánlotta fel, ahol a gyerekekkel péntek esténként, este 8 órától éjfélig nagyszerű sportprogramokat valósíthat majd meg a klub vezetője Torbica Milan úr és segítői.

A vendégeket - a város vezetőségének képviselőit, a program jelen levő támogatóit és védnökeit, a tanítóképző kar hallgatóit, az iskola kollektíváját és diákjait az iskola igazgatóasszonya, Juhász Etuska üdvözölte. Köszöntőt mondott Kiss Dezső is, a Klub 21 – Pozitív Kommunikációért Egyesület részéről, majd a Szabadkai magyar Tannyelű Tanítóképző Kar részéről dr. Czékus Géza dékánhelyettes és dr. Lepes Josip docens köszöntötte a vendégeket. Megelégedésüket és örömüket fejezték ki, azért, hogy a Kar hozzájárulhatott egy újabb éjszakai sportklub megnyitásához, valamint azért, hogy az újonnan létesült klubban a Kar hallgató a gyakorlatban is megismerkedhetnek a gyerekek szabadidős tevékenységnek ezzel az érdekes és értékes formájával.

A Holdsugár Klub 5-öt hivatalosan Romić Andrija, a Szabadkai Községi Tanács tagja, ifjúsági és sportmegbízott nyitotta meg és adta át a gyerekeknek.

 

Kiss Dezső

Menü

 

Főoldal

Történelem

Elérhetőségeink

Holdsugár Program

Rólunk írták

Postaláda

Archívum 
 

Támogatóink

 

A honlap kiemelt támogatója

 
 
 
 
 
 

Szabadkai  önkormányzat

McDonalds

Telenor Fondacija Szerbia

Műszaki Iskola, Szabadka

BCIF

Erste bank a.d. Novi Sad

Jefferson Insztitút

B-market, Szabadka

Vérátömlesztő osztály, Szabadka

Esély a Stabilitásra” Közalapítvány

Nordnet

Fornetti

Global Fund for Children

Pelivan cukrászda

Pro style

Szabadkai tejgyár

Pro Credit Bank

Rizsányi vegyeskereskedés

Micko pékség 

Szabadkai sportszövetség

Yugosport

Szalai Attila, karikaturista

Az Egészségügyi Iskola egykori osztálya
 
 
 

 

  Főoldal     Történelem     Elérhetőségeink     Holdsugár Program     Rólunk írták     Postaláda     Archívum