Magyar      English
  

Najnovije

 
  Fondacija "Mesečina"

Ovde klikni

 

Klubovi

 

 

ACM

 

Gradska biblioteka Subotica

Klub "Mesečina 1"

 

Tehnička škola, Subotica

 

Klub "Mesečina 2"

 

Crveni krst Subotica

 

Klub "Mesečina 3"

 

M.Z. Bajša

 

Klub "Mesečina 4"

 

Osnovna škola "Kizur Ištvan", Subotica

 

Klub "Mesečina 5"

 

O.Š. "Jovan Mikić" Subotica

   

Klub "Mesečina 6"

 

O.Š. "Grof Sečenji Ištvan" Subotica

   

Klub "Mesečina7"

 

Šandora Lifke 4.
Subotica

   

Klub "Mesečina8"

 

Osnovna škola "Ivan Milutinović", Mala Bosna - Subotica

   
 
 
   Vesti

Peti Klub „Mesečina” otvoren je u 
subotičkoj Osnovnoj školi „Jovan Mikić”

20. april 2007. 

Lokalna samouprava Subotice, Udruženje za pozitivnu komunikaciju „Klub 21”  Balkanski fond za podršku lokalnim inicijativama (BCIF), Osnovna škola «Jovan Mikić» i subotički Učiteljski fakultet okupili su se oko jednog programa sa ciljem da se u Subtici otvori i peti Klub „Mesečina” , koji je svečano otvoren 17. aprila 2007. godine.

         Od otvaranja prvog Kluba „Mesečina” prošlo je godinu i po dana. To je izričito kratak period čak i za oživotvorenje jedne ideje, a kamoli za njeno omasovljenje. Pa ipak, danas već prisustvujemo otvaranju petog noćnog sportskog kluba za mlade. Ta cifra već dokazuje nešto: kvalitet, iznenađujuće veliko interesovanje dece, pozitivno iskustvo, podršku i priznanje uže društvene zajednice i fondacije BCIF.

  Udruženje je i 2007. godine konkurisao kod fondacije BCIF-a i dobio   drugu po redu donaciju. Ovoga puta fondacija je podržala projekat Udruženja koji nosi naziv Odsjaji «Mesečine» u Subotici. Naziv projekta ukazuje na kvalitet postignutih rezultata «Programa Mesečina», ali i na proširenje programa. Naime, sklopljen je sporazum o programskoj saradnji između Učiteljskog fakulteta Subotica, subotičke Osnovne škole «Jovan Mikić» i Udruženja, koji je podržala i lokalna samouprava.

Svrha tog sporazuma je otvaranje novog noćnog sportskog kluba za decu gde će studenti, kao budući pedagoški stručnjaci, imati prilike da se upoznaju i steknu praktična znanja o «Programu Mesečina».  Najpre će upoznati teoretske osnove programa preko sadržaja promotivnog CD-a i kroz predavanja predsednika sva četiri Kluba «Mesečina». Posećivaće i same klubove, prvenstveno Klub «Mesečina 5»  koji je upravo osnovan u tu svrhu iz donatorskih sredstava BCIF-a - i na volonterskoj osnovi uključiće se u njihov rad.Studenti će moći, po slobodnom izboru, pisati i seminarski rad u okviru predmeta pedagogija, psihologija i fizičko vaspitanje na temu organizacije slobodnog vremena dece u noćnim sportskim klubovima i prevencije maloletničke delikvencije. Projekat predviđa i primenu upitnika među studentima, sa ciljem da se vidi kako su studenti doživeli «Program Mesečina», kako ocenjuju rad noćnih sportskih klubova za mlade, koje primedbe imaju na sadržaj i na primenu programa, i na kraju, koji su im predlozi za poboljšanje programa. Otvaranje Kluba «Mesečina 5» i uključivanje studenata Učiteljskog fakulteta u projekat treba da doprinese s jedne strane širenju ideje noćnog sporta kako u praktičnom tako i u teoretskom pogledu, a sa druge strane daljem poboljšanju i usavršavanju programa.

Gradska četvrt u kojoj je locirana škola „Jovan Mikić” iz društvenog aspekta gledano može se okarakterisati multikulturalnom i socijalno protivurečnom.Neki njeni delovi su moderni i urbanizovani, neki poluurbanizovani, gusto naseljeni, a blizu je i periferija. To je deo grada u kojem  se susreću različite subkulture, te nisu retki ni sukobi. To je takođe deo koji nosi  jedan specifični pečat prošlosti. Naime, više decenija u blizini te četvrti  postojao je popravni dom, čija je zgrada sada delom nenastanjena i ruinirana, sa zapuštenim sportskim terenima i sa isto tako zapuštenim parkom. Tu se noću okupljaju i razna sumnjiva lica, dok  narkomanima služikao skrovište. To ostavlja značajan otisak na životu građana u ovom predlu, naročito na životu dece.

Zbog svega toga naša  nevladina organizacija je inicirala otvaranje novog Kluba „Mesečina” kako bi se mladima obezbedio kutak, gde se krajem nedelje mogli baviti sportom i društvenim igrama, u cicilizovanim i bezbednim uslovima.

 Kolektiv škole „Jovan Mikić” na čelu sa svojom direktoricom Etuškom Juhas, poznat i priznat u pedagoškim krugovima ne samo po svom kvalitetnom radu, već i po tome što i van nastave vodi brigu o svojim učenicima, prihvatio je partnerstvo u realizaciji našeg nastojanja. Škola je ponudila  da Klub dobije svoje mesto ovde u ovom predivnom predvorju, koje liči na drevne rimske dvorske bašte, i koje će se svake nedelje petkom uveče pod rukovodstvom gospodina Milana Torbice i njegovih saradnika pretvarati u mesto razdragane dečje igre, sporta i zabave.

Goste – predstavnike lokalne samouprave, prisutne sponzore i donatore programa, studente Učiteljskog fakulteta, članove kolektiva i učenike škole pozdravila je direktorica škole, Etuška Juhas. O značaju otvaranja petog kluba u ime Udruženja za pozitivnu komunikaciju „Klub 21” govorio je Deže Kiš, koordinator Sekcije noćnog sporta za mlade. Dr. Geza Czekus, prodekan i dr. Josip Lepeš, docent Učiteljskog fakulteta govorili o važnosti da se studenti Učiteljskog fakulteta i upraksi, putem učešć u radu kluba, upoznaju ovaj neobičan i značajan preventivno-rekreativni program. Izrazili su zadovoljstvo što je i fakultet mogao dati svoj doprinos da se osnuje novi noćni sportski klub za mlade,

Klub „Mesečinu 5 „  zvanično je otvorio Andrija Romić, član Izvršnog veća Skupštine Opštine Subotica, zadužen za sport i omladinu.

Deže Kiš

Meni

 

Glavna strana

Istorija

Kontakt

Program "Mesečina"

O nama pišu

Poštansko sanduče

Arhiva 
 

Donatori i sponzori

 
Glavni sponzor web sajta
 
 
 
 
 
 
 
 

Subotička samouprava

McDonalds

Telenor fondacija"

Tehnička škola, Subotica

BCIF

Erste bank a.d. Novi Sad

"Jeferson institut"

B-market Subotica

Odelenje za transfuziologiju, Subotica

Šansa za stabilnost" Javni Fond

"Nordnet"

"Fornetti"

Global Fund for Children

Poslast. "Pelivan"

"Pro style"

"Mlekara" Subotica

Pro Credit Bank

SZTR "Rižanji"

Pekara "Micko"

Sportski savez Subotice

"Yugosport"

Atila Salai, karikaturista

Bivši razred
Medicinske škole
 
 
 

 

  Glavna strana     Istorija     Kontakt     Program "Mesečina"     O nama pišu     Poštansko sanduče     Arhiva