Srpski      English
 

Legújabb

 

Holdsugár Alapítvány

 
Ide kattints
 

Klubok

 

 

ACM

 

Szabadkai Városi Könyvtár

 

Holdsugár Klub 1

 

Műszaki Iskola, Szabadka

 

Holdsugár Klub 2

 

Szabadkai Vöröskereszt

 

Holdsugár Klub 3

 

Bajsai helyi közösség

 

Holdsugár Klub 4

 

Kizúr István Általános Iskola, Szabadka

 

Holdsugár Klub 5

 

Jovan Mikić Általános Iskola, Szabadka

 

Holdsugár Klub 6

 

Gróf Széchényi István Általános Iskola, Szabadka

   

Holdsugár Klub7

 

Holdsugár Gyermekközpont Lifka Sándor 4. Szabadka

   

Holdsugár Klub8

 

Ivan Milutinović Általános Iskola, Kisbosznia - Szabadka

   
 
 
 
   Történelem

A fiatalok éjszakai sportjának ötlete az Amerikai Egyesült Államokban levő Marylandben fogant meg több mint húsz évvel ezelőtt. A kiskorúak deviáns viselkedését tanulmányozó szakemberek egy csoportja, V. STANDYFER vezetésével (1986), arra a megállapításra jutottak, hogy a bűnözés előfordulása a fiatalok körében este, sötétedés után jellemzőbb. E felismerés adta az ötletet, hogy a város vezetősége támogatásával utcai kosárlabdapályák építését kezdeményezzék, megfelelő kísérő objektumokkal övezzék és éjszakai nyitott sportklubként működtessék. Éjszakai kosárlabda-mérkőzéseket szerveztek, amelyek idővel a Midnight Basketball Legaue néven váltak mozgalommá és közismertté. Az eredmény miden várakozást felülmúlt. Már egy év múlva ebben a körzetben a fiatalkorúak bűnözése jelentős mértékben csökkent. Ennek eredményeként, alig két év elteltével, az USA államaiban már tömegével működtek éjszakai kosárlabdaklubok. Az éjszakai sport mozgalommá vált. A mozgalom idővel Európában is elterjedt. Legtöbb információval a Magyarországi Éjféli Sportbajnokság Egyesület megalakulásáról és tevékenységéről rendelkezünk.

Dr. Faragó Sándor, gyermekorvos és gyermekpszichiáter szakorvos elhatározta, hogy megpróbálkozik valami hasonlóval Magyarországon is, de az amerikai példától eltérően kosárlabdázás helyett pingpongozni hívta a fiatalokat. Történt mindez 1990-ben. A kezdeti nehézségek után „terjedt a mozgalom, mint a nátha”, és számos éjszakai pingpongklub kezdte meg működését. A Magyarországon már hálózatot alkotó klubok tevékenységének koordinálására és segítésére 1999-ben megalakult a Szentendrén székelő Magyarországi Éjféli Sportbajnokság Egyesület (MÉSE) – www.holdsugar.hu – , amely ma már több mint harminc klubot ölel fel. Első elnöke dr. Faragó Sándor, majd 2005-től Jakab Péter, Szentendre önkormányzatának sportmegbízottja.

 Az ötlet eredete

A Szabadkáról elszármazott és Szentendrén élő dr. Kovács Ferenc  fogorvos az ottani éjszakai pingpongklub lelkes segítője,  „hozta el” az ötletetDr. Kovács Ferenc Szabadkára, és mesélt róla nagy-nagy lelkesedéssel a 2005-ös osztálytalálkozón volt osztálytársainak és osztályfőnökének, Kiss Dezső nyugalmazott pedagógiatanárnak. A találkozón megtudta, hogy errefelé hasonló klubok nem működnek. Megkérte hát osztályfőnökét és osztálytársait, hogy próbálkozzanak a fiatalok éjszakai sportjának meghonosításával szülővárosában, Szabadkán is. Mint mondta, ez számára sokat jelentene, mert a mozgalom állandó virtuális kapcsolatot hozna létre szKiss Dezsõülővárosával. Bíztatásként egyik itteni barátjának a névjegyét adta át osztályfőnökének, melyen a következő volt olvasható: Andrija Romić, a szabadkai önkormányzat sport- és ifjúsági tanácsosa. Az osztályfőnök és az osztály ígéretet tett az ötlet megvalósítására. Akkor még nem tudták, hogy az ötletadó mekkora hatással lesz rájuk, és, hogy már néhány hónap elteltével kívánsága beteljesül. Az osztály számos tagja idővel a szabadkai Holdsugár Program önkéntes segítője vagy támogatója lett. 

Kiss Dezső a kezdetekről

Fellelkesülve a fiatalok éjszakai sportolásának külföldi tapasztalatain, beszámoltam erről a lehetőségről a Klub 21 – Pozitív KommunikLovas Ildikóációért nevű civil szervezet elnökségi ülésén. A testület javaslatot tett egy hasonló program kidolgozására. A Holdsugár Program szabadkai változatának elkészítése után,  amelyet civil szervezetünk is jóváhagyott, az alapszabállyal összhangban, 2005. július 22-én megalakítottuk a Fiatalok éjszakai sporttAndrija Romicagozatát. Tevékenységének koordinálásával az elnökség engem bízott meg. Az elképzelést a szabadkai önkormányzat is érdemesnek találta a támogatásra. A fiatalok szabadidős éjszakai sporttevékenysége megvalósítását Lovas Ildikó, művelődési tanácsos és Romić Andrija, sport- és ifjúsági ügyekkel megbízott tanácsos karolták fel és nyújtanak hozzá segítséget.

Az első Holdsugár Klubnak egykori munkahelyem, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatónője, Ivanović Erzsébet és lelkes csapata biztosítottAndrija Romic helyet. Nem kis anyagi befektetés és munka árán, de a nemes cél érdekében, és a „nyitott iskola” elképzelés által vezérelve az igazgatónő rendelkezésünkre bocsátott egy, két pingpongasztal befogadására alkalmas alagsori előcsarnokot, egy társalgót és két kísérőhelyiséget. A berendezés egy részét az iskola biztosította, egy részét pedig kölcsönbe kaptuk.

Időközben különböző hivatású neves szabadkai szakemberekből szaktanács alakult, mely a Fiatalok éjszakai sporttagozatát hivatott szakmailag segíteni. A szaktanács elnöke Andrija Romić a szabadkai önkormányzat sport- és ifjúsági tanácsosa, tagjai pedig Josip Ivanović, a pedagógiai tudományok magisztere, Kiss Dezső nyugalmazott pedagógiatanár, Pece Mihajlo, a Szabadkai Vöröskereszt titkára, dr. Sági Zoltán pszichiáter-pszichoterapeuta és Josip ©ebeąćen, a szabadkai Spartak asztalitenisz klub edzője. A Műszaki Iskola kinevezte a klub elnökét Radmila Kią tornatanárnő személyében, aki elkészítette a péntekenként ügyelő tanárok névsorát, a Szabadkai Vöröskereszt pedig egy civil szolgálatos kiskatonát osztott be éjszakai ügyeletre. Az edzői teendőket és a sportszakmai munkát a gyerekekkel Josip ©ebeąćen vállalta. Szalai Attila, a Hét Nap karikaturistája, elkészítette a Holdsugár klub plakátját, amely egyben a klub logójának alapját is képezi. Ezzel minden készen állt az első Holdsugár Klub megnyitásához Szabadkán.

 

Menü

 

Főoldal

Történelem

Elérhetőségeink

Holdsugár Program

Rólunk írták

Postaláda 

Archívum 
 

Támogatóink

 

A honlap kiemelt támogatója

 
 
 
 
 
 

Szabadkai  önkormányzat

McDonalds

Telenor Fondacija Szerbia

Műszaki Iskola, Szabadka

BCIF

Erste bank a.d. Novi Sad

Jefferson Insztitút

B-market, Szabadka

Vérátömlesztő osztály, Szabadka

Esély a Stabilitásra” Közalapítvány

Nordnet

Fornetti

Global Fund for Children

Pelivan cukrászda

Pro style

Szabadkai tejgyár

Pro Credit Bank

Rizsányi vegyeskereskedés

Micko pékség 

Szabadkai sportszövetség

Yugosport

Szalai Attila, karikaturista

Az Egészségügyi Iskola egykori osztálya
 
 
 

 

  Főoldal      Történelem      Elérhetőségeink      Holdsugár Program      Rólunk írták      Postaláda     Archívum